Tijdens een workshop van Voortgezet Werkplezier uitten ze beiden –zonder dat ze het van elkaar weten – de wens voor een nieuwe goede gewoonte. ‘De tijd nemen om bewust te genieten van wat er goed gaat op het werk’. Aan een collega vertellen ze hun wens. En nemen zich voor er vóór de volgende workshop een gewoonte van te maken.
Vind het verschil
‘Het werkt écht’, zegt Karel. ‘Elke dag, op de terugweg in de auto, bedenk ik wat ik die dag het mooist heb gevonden. Ik neem even de tijd om daaraan terug te denken, en kom rustiger thuis. Op deze manier heb ik een betere overgang gevonden van werk naar privé’.
‘Het lukt me nog niet altijd’, vertelt Veerle. ‘Ik probeer het vaak, maar vergeet het ook nog regelmatig.’ Hoe komt dat nou? Dat de ene persoon een goed voornemen wél in de praktijk weet te brengen, maar de andere persoon in goede intenties blijft steken?
Tip: de trigger
Om iets aan je gedrag te veranderen, is meer nodig. Een goede motivatie bijvoorbeeld, en doorzettingsvermogen. Het is ook handig als je je nieuwe gewoonte van te voren al concreet voor je ziet. Belangrijk daarbij is om een trigger te bedenken: op welk moment je de nieuwe gewoonte echt doet. Bij doorvragen bleek de trigger het verschil tussen Karel en Veerle. Karel had zich voorgenomen elke dag, op het moment dat hij van het parkeerterrein afreed, aan wat er goed ging te denken. Veerle had zich nog geen concrete voorstelling van de nieuwe gewoonte gemaakt, er wel eens bij het jas aantrekken aan gedacht, wel eens op de fiets, maar was daarmee niet tot routine gekomen. Wilt u ook iets aan uw gedrag veranderen? Bedenk dan dus ook een trigger. Van ‘bij het eerste bakkie koffie’, tot ‘bij tanden poetsen’, van ‘elke keer dat de telefoon gaat’ tot ‘meteen na het 8-uur-journaal’.